Απόδοση εγκαταστάσεων πρώην ΓΣΝΕ 424 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Απόδοση εγκαταστάσεων πρώην ΓΣΝΕ 424 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Αρ. Πρωτ. 3546/26.08.09       

Προς Υπουργό:

- Εθνικής Άμυνας

 

Aσαφές φαίνεται να παραμένει το ενδεχόμενο παραχώρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως ("424 ΓΣΝΕ") στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Από το 1996 όταν και ξεκίνησαν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης του στρατιωτικού νοσοκομείου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που γειτνιάζει με το πρώην στρατιωτικό νοσοκομείο εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων για τις λειτουργικές και διδακτικές ανάγκες του πανεπιστημιακού ιδρύματος που συνεχώς αυξάνονται.

Παρά τις αλλεπάλληλες διαδικασίες προσέγγισης μεταξύ των αρμόδιων φορέων των Υπουργείων Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εθνικής Άμυνας, τις δεσμεύσεις του Πανεπιστημίου Μακεδονίας να αναλάβει εξολοκλήρου το κόστος συντήρησης και αλλαγών των κτιριακών εγκαταστάσεων, η παραχώρηση των εγκαταστάσεων δεν έχει προχωρήσει ακόμα, ενώ πλέον το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δηλώνει ότι σχεδιάζει να εκμεταλλευτεί τις εγκαταστάσεις δημιουργώντας ξενώνες φιλοξενίας στρατιωτικών.

Τη στιγμή μάλιστα που χώροι πρώην στρατοπέδων εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης της Θεσσαλονίκης παραμένουν ανεκμετάλλευτοι και θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη δημιουργία  ξενώνων, ενώ το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν έχει εναλλακτική λύση αξιοποίησης άλλων εγκαταστάσεων για την άμεση κάλυψη των διδακτικών και διοικητικών αναγκών του.

Η παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι ένα μείζονος σημασίας ζήτημα που ξεπερνά τα όρια της τοπικής κοινότητας, καθώς αφορά την ανάπτυξη του ερευνητικού και διδακτικού έργου ενός μεγάλου ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας μας με διεθνή ακτινοβολία. Η σημασία του οποίου είχε τεθεί και στο παρελθόν στους αρμόδιους φορείς σε σχετική ερώτηση με θέμα «Παραχώρηση του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας», (Αρ. Πρωτ. 10742/17.04.2008).

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιους λόγους παρά τις αρχικές δεσμεύσεις το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν προχωρά στην παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του πρώην Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας;

- Έχει εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης  εγκαταστάσεων σε πρώην στρατόπεδα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία ξενώνων, ώστε να μην υπάρχει πλέον κανένα απολύτως πρόβλημα, για να μπορεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του πρώην στρατιωτικού νοσοκομείου 424 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας;